Water besparen? Hier allerlei praktische tips

Het kan je vast wel eens overkomen dat je iemand ziet douchen en denkt: wow, die persoon wast echt heel veel water weg! Natuurlijk is het niet erg om je goed te wassen, maar er zijn wel manieren waarop je minder water kunt gebruiken. In dit artikel lees je allerlei tips die je helpen minder water te verbruiken in de douche, tijdens het koken en bij het tuinieren.

Wat is water besparen?

Water besparen is het verminderen van het waterverbruik. Er zijn verschillende manieren om water te besparen, zoals het aanpassen van je douchegedrag, het gebruik van een wasbak in plaats van een wastafel en het vermijden van de vaatwasser.

Waarom is het belangrijk om water te besparen?

Water is een kostbaar goed en het besparen ervan is belangrijk voor onze planeet. Er zijn allerlei manieren om water te besparen, van het kiezen van de juiste wasmiddelen tot het aanpassen van je levensstijl. Hier volgen enkele tips:

– Gebruik wasmiddelen die minder water verbruiken. Sommige middelen hebben speciale labels waarop staat dat ze minder water gebruiken.

– Was je kleding alleen als het echt nodig is. Overweeg om soms iets te dragen dat niet geheel schoon is.

– Gebruik de vaatwasser alleen wanneer deze vol zit. Veel mensen doen er vaak maar 1 of 2 keer per week in, maar dat is eigenlijk heel erg verspilling van water.

– Als je gaat douchen, doe dan het licht uit en open de kraan pas wanneer je daadwerkelijk begint met douchen. Zo kan je veel water besparen!

Eenvoudige tips voor waterbesparing

-Gebruik een mat in de douche of badkamer om water op te vangen dat je anders zou laten lopen. Dit water kan je gebruiken om plantjes mee te besproeien.
-Zet de kraan tijdens het tandenpoetsen of scheren niet open totdat je er echt gebruik van gaat maken.
-Was veranderingen in je dieet aan met je gezin of huisgenoten, zodat iedereen weet waarom er minder water wordt gebruikt en er geen misverstanden ontstaan.
-Kook alleen zo veel water als je nodig hebt. Bijvoorbeeld: vul de theeketel met net zoveel water als je nodig hebt om thee te zetten.

5 extra tips voor waterbesparing

-Korte douches nemen in plaats van een bad.
-Geen water laten lopen terwijl je je tanden poetst of je handen wast.
-Een emmer water gebruiken in plaats van de kraan open te laten staan bij het afspoelen van de afwas.
-Plantjes water geven met regenwater in plaats van kraanwater.
-Een waterslagbak of -putje aanleggen in de tuin voor het opvangen en hergebruiken van regenwater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *